Selasa, 23 September 2014

CONGO BAR DI IPOH

CONGO BAR KINI DI IPOH PERAK


315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.
CONGO BAR MAMAYATIE KAYA DENGAN KEKACANG SEPERTI WALNUT, ALMOND NIB, ALMOND FLAKES, GREEN SEED SERTA CHOC CHIP 
10"X10"
JOM ORDER RUGI TAK RASE ..HE3
NAK ORDER WATSAPP MAMAYATIE 
0175884770 

 FARMBROZEN KENARI
by: azlitamasammanis



Lapisan Cookies - base
10 oz tpg gandum (284 gm)
1.5 oz gula kaster (45 gm)
6 oz butter (180 gm)

Lapisan Putih - Toping
60 gm putih telur -  2 biji putih telur
100 gm gula aising
1 sudu teh tpg jagung
 Bluberry atau strawberry filling
 Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh

Tuangkan adunan ke dalam loyang
Canai adunan ke dalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan doh setelah masak  Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing

Kemudian kita buat topping.
Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.

Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
Kemudian potong.
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan