RESEPI

DONAT

                 


1KG tepung gandum                    
1/2 majerin
1/2 gula
secubit garam
gula halus
maripan
air                     


 
1-bancuhkn maripan dgn air suam..ketepikn
2-masukkn majerin,gula,gram dalam tepung gaul rata
3-masukkn maripan yg telah di bancuh td..masukkn air sikit demi sikit gaul2 uli2 samp memjagi doh
4-uli adunan memjadi doh yg lembut dh licin
5-ketepikn dan biar doh naik setegah jam.tutup bekas adunan.
6-adunan dah naik..bentuk2 kn bulat2 samp abis doh dan biarkn naik sekali dlm 15 minit
7-panaskn minyak dalam kuali..cucuk di tgah2 doh yg telah dibulat2kn td dan masukkn dalam minyak opnas td
8-goreng hingga kekunigan dan toskn...
9-gaulkn donat td dlam gula halus

10-siap untuk di hidanG








Gambar: DONAT


BAHAN-BAHAN
1KG tepung gandum
1/2 majerin
1/2 gula
secubit garam
gula halus
maripan
air

CARA-CARA
1-bancuhkn maripan dgn air suam..ketepikn
2-masukkn majerin,gula,gram dalam tepung gaul rata
3-masukkn maripan yg telah di bancuh td..masukkn air sikit demi sikit gaul2 uli2 samp memjagi doh
4-uli adunan memjadi doh yg lembut dh licin
5-ketepikn dan biar doh naik setegah jam.tutup bekas adunan.
6-adunan dah naik..bentuk2 kn bulat2 samp abis doh dan biarkn naik sekali dlm 15 minit
7-panaskn minyak dalam kuali..cucuk di tgah2 doh yg telah dibulat2kn td dan masukkn dalam minyak opnas td
8-goreng hingga kekunigan dan toskn...
9-gaulkn donat td dlam gula halus
10-siap untuk di hidang :)


selamat mencuba


*diana*


NUGGET AYAM
Bahan2
500 g isi ayam, dikisar
2 ulas bawang putih (cincang halus)
Sedikit oregano
3 sb tepung gandum
Sedikit serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Coating
Serbuk roti/oat..secukupnya untuk ‘coating’
1-2 biji telur










































Caranya
1.     Campurkan semua bahan kecuali telur dan serbuk roti/oat dan gaul sebati.
2.  Ambil sedikit adunan bentukkan mengikut suka..(bulat/leper) ulang sehingga habis.
3.   Kemudian celup ke dalam telur dan lepas itu digolek ke dalam serbuk roti.
4.  Ulang semula dengan mencelup ke dalam telur dan serbuk roti jika hendakkan permukaan luar yang tebal.
5.   Goreng dengan api perlahan sehingga kekuningan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan