Ahad, 28 September 2014

MUFFIN

BLUEBERRY MUFFIN

R

RESEPI DR MYRESEPI

Bahan-bahan ( 12 biji )


  • 115 g butter
  • 250 g tepung gandum
  • 200 g gula
  • 2 biji telur
  • 120 ml susu segar
  • 1 sudu kecil baking powder
  • garam
  • 220 g fresh blueberries

Cara-cara


  1. Pukul butter dan gula.Masukkan telur satu per satu dan pukul sehingga kembang.
  2. Masukkan susu dan tepung,pukul sehingga sebati.
  3. Masukkan blueberry yang telah di gaulkan dgan sedikit tepung
  4. Masukkan aduan dalam muffin paper cup 2/3 penuh.bakar pada suhu 175 Celcius selama 25-30 minit    
  5.  
  6.  Kek Cawan Vanilla
    Cupcake
    kek yg mudah sgt nk buat dan gerenti sedap

    Bahan-bahan ( 35 biji )

    • 150 g mentega
    • 185 g tepung naik sendiri
    • 150 gram gula kastor
    • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
    • 3 biji telur
    • 1 sudu teh vanilla
    • Untuk ising:
    • 100 g mentega
    • 200 g gula ising
    • 2 sudu teh air panas
    • 1 sudu teh esen vanilla
    • chocolate rice utk tabur

    Cara-cara

  7. Pukul butter dan gula hingga kembang
  8. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
  9. Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati
  10. Acuan_cupcake
    Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh
  11. Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C
  12. Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim
  13. Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh tabut manik atau choc rice  

    Bahulu Cawan

    Pa177284
    Bahulu ala-ala cupcake yg lembut dan gebu..

    Bahan-bahan ( 24 biji )

    • 5 biji telur gred A
    • 150g gula halus
    • 170g tepung gandum/kek/superfine
    • 1 sudu teh baking powder
    • 2 sudu besar butter cair/minyak jagung
    • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
    • 1 sudu teh esen vanilla

    Cara-cara

    1. Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan.
    2. Pukul telur dan gula dgn kelajuan tinggi selama 10-15 minit sehingga kembang.
    3. Ayak campuran tepung td kedalam adunan sedikit demi sedikit sambil di kaup balik perlahan-lahan..
    4. Akhir sekali masukkan butter cair/minyak jagung, kaup balik hingga sebati.
    5. Masukkan adunan kedalam muffin pan yg telah dialas dengan papercup.
    6. Bakar sehingga masak pada suhu 170~180'C selama 15~20 minit.
    7.  
    8.  

      Blueberry Muffin

      Blueberry_muffin
      Sesuai untuk Hi - Tea atau minum petang di taman

      Bahan-bahan ( Hasilkan lebih kurang 24 biji )

      • 170 g mentega
      • 160 g gula kastor (boleh gunakan gula perang)
      • 4 biji telur gred A
      • 350 g tepung gandum
      • 20 g baking powder
      • 1 camca teh esen vanilla
      • Blueberry filling secukupnya
      • Badam keping untuk hiasan (jika suka)
      • Muffin cup secukupnya (kurang lebih 24 biji)
      • 160 ml susu segar (susu cair pun boleh...)

      Cara-cara

      1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur satu per satu dan juga esen vanilla, sambil terus memukul hingga adunan menjadi putih.
      2. Gaul tepung bersama baking powder dan ayak. Masukkan tepung ke dalam adunan mentega berselang-seli dgn susu segar hingga habis. Gaul rata.
      3. Sudukan adunan ke dalam muffin cup, jangan penuh. Isikan sedikit blueberry filling dan tambah adunan muffin diatasnya. Anggaran 3/4 penuh. Tabur dgn sedikit badam keping dan susun dalam dulang pembakar.
      4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 20 - 25 minit. Bergantung pada keadaan oven masing-masing.
      5. Keluarkan dan sejukkan. Nak makan masa hangat-hangat tu pun boleh juga..... sesuai untuk minum petang di taman (kalau ada taman laa......)  

        Muffin Coklat Kukus
        Resepi : Mak Lang Azie

        Bahan A :
      2 cawan susu cair - Aku guna susu segar coklat
      1 cawan minyak masak/250 gm mentega & cairkan - Aku guna minyak masak Ajer
      1 3/4 cawan gula kastor
      1 biji telor
      1 sudu besar coklat emulco
      Bahan B - Diayak bersama :
      • 250 gram tepung superfine/tepung gandum
      • 50 gram serbuk koko
      • 1 sudu teh baking powder
      • 1 sudu teh soda bikarbonat












      Cara membuatnya :

      1. Satukan bahan A hingga sebati. Kacau guna whisker sahaja.
      2. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dan kacau rata, jangan terlebih kacau.
      3. Tuang 3/4 penuh ke dalam acuan kertas/muffin cups dan kukus selama 10 - 15 minit.
      MUFFIN COKLAT CHIP
      Resepi;Jun

      Bahan-bahan;
      1 3/4 cawan tepung gandum
      1/4 cawan serbuk koko
      1 cawan gula perang
      1 sudu kecil baking powder
      1 sudu kecil soda bikarbonat
      1/2 sudu kecil garam
      1 cawan fresh milk
      1 biji telur - pukul sikit
      1/3 cawam minyak atau butter yang dicairkan
      1 sudu kecil esen vanila
      Choc chips secukupnya


      Cara;
      1.Campurkan tepung, serbuk koko, baking powder, soda bikarbonat dan garam.Ayak dan ketepikan.Gaulkan dengan gula.
      2.Dalam bekas lain, campurkan susu, telur, esen vanila dan minyak.Kacau rata.
      3.Masukkan campuran tepung tadi, kacau rata.
      4.Masukkan choc chips.
      5.Sudukan ke dalam muffin cup dan taburkan sedikit coklat cip di atasnya dan bakar selama 20 minit atau hingga masak.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan