Sambal serba guna
Boleh guna untuk sambal nasi ayam,cecah ayam goreng,pisang
goreng..Leh gak wat perencah nasi goreng..Tahan lama sampai sebulan.Tapi
biase tak sampai sebulan dah habis..:-)
Bahan-bahan ( 1 balang )
- lada kering (biase after rebus setengah blender)
- 3 ulas bawang putih
- 5-7 ulas bawang kecik
- 1 s/b garam
- 5 - 10 s/b gula
- 6 - 10 s/b cuka
- air
Cara-cara
- Potong lada kering dan Rebus.Klau leh buang biji die k...Pas tu Toskan
- masukkan lada yng direbus tadi,bwh putih,bwg kecik,garam dan air..pas tu blender
- Pas tu masukkan gula dan cuka.Blend sampai hancur.
- Siap,nati leh simpan lam peti
Kecipir
Kalu x silap resepi jawa..tu sbb dia panggil kecipir. Ala..ikan bilis goreng sambal kering campur mcm2 tu..leh makan ngan nasi or roti. Boleh simpan lama sometimes sampai sebulan..Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )
- 200gm ikan bilis-digoreng garing
- 3 biji ubi kentang-dihiris nipis dan digoreng
- 200gm bawang merah-dihiris dan digoreng
- 100gm bawang putih-dihiris dan digoreng
- 50gm kacang tanah-digoreng
- 1 bungkus tempe-dipotong kecil2 dan digoreng
- Bahan kisar:-
- 50gm bawang merah
- 30gm bawang putih
- 100gm cili kering
- 3 biji buah keras
- garam dan gula secukupnya
- minyak
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga garing dan kering airnya. (ini untuk menjadikan sambal ni tahan lama)
- Masukkan bahan2 yg digoreng tadi bersama garam dan gula secukup rasa.
-
Angkat dan sejukkan sebentar. Jika ingin simpan lama, masukkan kedalam bekas kedap udara.
Sambal Ikan Bilis Goreng
resepi versi sendiri. Sedap, garing dan cara penyediaan yg mudah... sungguh enak dimakan dgn nasi putih, nasi goreng mentega atau nasi lemak atau ratah je...Bahan-bahan ( 1 hidangan sekeluarga )
- 100 g ikan bilis halus/sederhana (dibasuh dan ditoskan)
- 6 biji bwg merah (dikisar)
- 3 biji bawang putih (dikisar)
- 1/2 inci belacan (dikisar)
- 3-4 sudu besar cili kering kisar
- 1/2 sb air asam jawa
- garam dan gula secukupnya
Cara-cara
- Sediakan kuali. Panaskan 3-4 sudu besar atau lebih minyak masak dan goreng ikan bilis sehingga btl2 garing. Angkat dan toskan.
- Tumis bahan2 kisar dgn menggunakan minyak bekas menggoreng td sehingga terbit bau (tumis lama sikit supaya cili btl2 masak).
- Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Kacau sehingga kering. Tutupkan api. Kemudian masukkan ikan bilis yg digoreng td dan gaul sehingga rata. Biarkan seketika di dlm kuali.
- Hidangkan dgn nasi panas.
-
***sedap jg dicampurkan dgn kacang tanah dan tempe goreng.
Ketupat segera
Senang, lepas ni tak yah beli lg. Buat sendiri, bajet kecik.Bahan-bahan ( Satu family )
- 1 kg beras (jgn guna beras wangi atau basmathi)
- 8 kpg plastik tahan panas saiz 5' x 8'
Cara-cara
- Cucuk plastik dgn menggunakan lidi. Buat byak tp jgn besar kang kuar pulak beras.
- Masukkan 125 gm beras ke dalam setiap plastik. Lipat plastik sebyk 3', stapler. kalau rajin leh jahit tak pun boleh gak bakar pakai lilin. So plastik tu akan berukuran 5' x 5'.
- Dah siap buat 8 ketupat, basuh dulu sikit. Rebus selam 1 1/2 jam ke 2 jam. Boleh tambah garam sikit dalam air rebusan tu.
-
Biarkan sejuk baru dipotong sesuai untuk soto, rendang, lontong tak pun makan dgn serunding jer pun sedap.
Sambal Belacan Bakar
resipi ringkas n mudahBahan-bahan ( seisi keluarga kecil... )
- *6 biji cili padi
- *1 camt belacan
- *1 ulas bawang putih
- *1 ulas bawang merah
- 1 camt gula
- 1/2 camt garam
- jus dpd 1 biji limau kasturi
- hirisan nipis kulit limau kasturi
Cara-cara
- Bahan bertanda * dibakar dlm kuali sehingga sedikit hangus.
- Kemudian ditumbuk menggunakan lesung sehingga lumat.
- Masukkan bahan2 selebihnya, gaul rata.
-
Sedia dihidang.
Kuah Kacang
Resepi kuah kacang dayang. Selamat mencuba!Bahan-bahan ( satu keluarga )
- 300 gm kacang tanah (digoreng/dibuang kulit(jika suka) dan dikisar)
- 5 biji bawang merah *
- 3 ulas bawang putih *
- 1 batang serai*
- 1/2 inci halia *
- 3 cm lengkuas*
- 1/2 inci belacan bakar*
- 1 batang serai (diketuk)
- 5 sudu makan cili kering kisar (boleh tambah/kurang ikut suka)
- 2 sudu makan gula merah/gula melaka
- garam dan gula pasir (mengikut citarasa)
- air secukupnya
Cara-cara
- Kisar bahan2 bertanda *.
- Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk. Tumis bahan2 kisar, cili kering dan serai hingga wangi.
- Masukkan kacang tanah sedikit demi sedikit diselang selikan dgn air. Masak menggunakan api sederhana.
- Masukkan gula merah/gula melaka, garam dan gula pasir secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.
- ***Untuk mengelak kuah menjadi pekat dan kembang, jgn memasukkan kesemua kacang tanah pd satu masa.
- ***kuah kacang ini sgt enak dimakan bersama nasi impit, sate, roti kosong, dsb.
-
***untuk mencantikkan kuah, masaklah lama sedikit dgn api perlahan
Susu Pekat Manis[Home Made]
Resepi dari internet. Untuk kegunaan membuat kek atau keperluan masakan/makanan yg memerlukan susu pekat manis. Pastinya tanpa bahan pengawet..Bahan-bahan ( +-250g )
- 1 Cawan/100g - Tepung Susu
- 2/3 Cawan/125g Gula Halus
- 1/3 Cawan/50ml Air Suam (boleh ditambah sedikit lg air jika kelihatan terlalu pekat)
- 1/4 Cawan Marjerin
Cara-cara
- Sediakan Pengisar(blender)..Masukkan air suam DAHULU ke dalam pengisar,barulah diikuti dengan bahan2 lain - gula halus,tepung susu dan marjerin.
- Kisar sehingga semua bahan halus dan creamy.(kacau jika perlu)
- Sedia untuk digunakan atau disimpan dalam bekas udara dan tempatkan di dalam peti sejuk anda.
-
P/s:Jangka ketahanannya mungkin tidak selama susu pekat dalam tin sebab tak ada pengawet kan..Selamat Mencuba...
^_^
Homemade Marshmallow
Terbukti halal lagi suci. =)Bahan-bahan ( 300g )
- 3/4 cawan air
- 2 cawan gula
- 3 sb gelatin
- 2/3 cawan corn syrup or golden syrup
- 1 sb essen vanila
- Pewarna
Cara-cara
- Masukkan 1/2 cawan air dan serbuk gelatin di dalam mangkuk besar. Biarkan selama 10 minit supaya gelatin larut di dalam air.
- Masukkan 1/4 cawan air, gula dan golden syrup ke dalam periuk. Panaskan kesemua bahan sehingga mendidih atau suhu mencapai 120 darjah celcius.
- Pukul gelatin dengan mixer sambil tuang perlahan2 air gula. Pukul sehingga adunan menjadi pekat dan likat serta naik 2 kali ganda. Anggaran masa selama 15-20 min. Pastikan adunan betul2 pekat dan likat untuk mendapatkan hasil yang bagus.
- Masukkan essen vanila dan juga sedikit pewarna yang disukai.
- Gris kan baking pan, dan taburkan sedikit gula icing
- Tuangkan adunan di dalam baking pan. Biarkan marshmallow membeku selama 12 jam, atau masukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 jam. Kemudian, potong mengikut saiz yang di ingini.
- Marshmallow boleh disimpan didalam bekas kedap udara supaya lebih tahan lama. Selamat mencuba!
-
Tips : Taburkan gula halus semasa memotong marshmallow
supaya tidak melekat. Ni adalah contoh golden syrup yang digunakan.
sambal goreng ikan bilis
respi dri seorang teman.. Sambal yg tahan lama n sesuai tuk dibawa jln luar negara yg susah nak cr mknan malaysia.Bahan-bahan ( stok seminggu.. )
- 1 genggam ikan bilis dah siap kopek - tumbuk separuh hancur, jgn lumat sgt..
- *1 biji bawang besar - tumbuk
- *5 ulas bawang putih - tumbuk
- *15 biji cili padi - tumbuk
- *5 biji cili merah - tumbuk
- *Sedikit belacan - kalo xletak pn xpe
- Garam gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis - sambal ni menggunakan minyak yg agak lebih sedikit dr biase..
Cara-cara
- Tumis bahan2 yg btanda * hingga agak garing, bile tumisan dah garing masukkan ikan bilis, pekenakan garam gula secukup rase..
- Kacau sentiase, masak sehingga ikan bilis npk garing tp kalo bilis belum garing tp sambal npk kering tambahkan minyak
- Bile sambal dah npk garing padamkan api, tp kacau lgi hingga ia agk suam bg elakkan sambal rase hangus, toskan sambal n buang minyak yg berlebihan..
- Simpan dlm bekas yg bertutup rapat bgi mengelakan serangga mudah masuk, tidak perlu simpan dlm peti sejuk.. Sambal boleh bertahan sehingga 2minggu..
-
Masak sambal ni mengambil masa sehingga 1 ke 1.5 jam utk ia benar2 masak tu yg boleh tahan lame..
Homemade ice cream...
Aiskrim buatan sendiri...mudah, cepat & x byk kos...kanak2 pun blh belaja buat sbb mudah sgt...15 minit dah siap...cuma nak bekukan amik masa skt..Bahan-bahan ( boleh dpt 2 bekas aiskrim yang besar tu )
- 1 tin susu cair - den guna susu ideal..nk guna susu fullcream pun blh
- 1 tin air masak -air ikut sukatan tin susu td
- 2 biji telur
- 1/2 cawan gula - ikut citarasa sendiri nak manis camana...
- 1 sudu besar ovallete - ada jual kat kedai bahan bakery
- 1 sudu teh esen vanila
- perisa n pewarna - ikut pilihan.n citarasa sendiri...den guna star brand n kalu perisa jagung tu den letak jagung cream
Cara-cara
- Pukul telur dan gula dalam mixer sampai kembang or gula hancur...if xada mixer, nak blendkan pun boleh..lg senang
- Bila gula dah hancur, masukkan semua bahan - susu cair, air masak, ovallate dan esen vanila
- Pukul semua bahan tadi sehingga kembang dan kental selama lebih kurang 15 minit..kalau guna blender, pastikan blend lama dan sampai betul2 kembang
- Kemudian bolehlah dibahagi kepada beberapa bahagian adunan tersebut mengikut citarasa sendiri nak aiskrim perisa apa...den buat perisa jagung, coklat n strawberi..so den bahagi kepada 3 bahagian n letak perisa n pewarna..utk jagung, den tambah jagung krim
- Bila dah sekatakan setiap adunan, bolehlah di buat layer mcm cara buat kek pelangi tu..ambil 2 sudu adunan jagung letak di tengah bekas..kemudian letak pula 2 sudu strawberi atas lapisan jagung td..ulang buat cara yg sama sehingga habis
-
Akhir sekali, sejukkan aiskrim tadi dalam peti sejuk beku sehingga aiskrim beku..lbh kurang 4-5 jam...dan boleh lah dimakan..Yummyy rasenya dh mcm aiskrim yanh kita beli tu...Selamat mencuba...
Sambal belacan best!
resepi simple anak dara...Bahan-bahan ( satu family besar )
- 6 biji cili hidup (patah2kan)
- 4 biji cili padi
- 1 ketul kecil gula melaka (diracik halus)
- air
- asam jawa
- 3 biji limau kasturi (air dan kulit diguna)
Cara-cara
- Asam jawa dan air dicampur (setengah mangkuk kecil).Buang bijinya dan masukkan ke dalam blender.
- Masukkan cili hidup,cili padi,gula melaka ke dalam blender yg ada air asam jawa tadi.
- Perah limau kasturi dan potong kulitnye halus2,masukkan ke dalam campuran bahan2 tadi.
- Siap sedia untuk di blend!(Anda boleh ekjas gula melaka mengikut kesukaan,kalau xnak pedas,tambahlah banyak sket.hihi..resepi ni agak pedas..baru sedap nak makan!
-
CILI JERUK
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan :- 7 -8 bj cili hijau ~ boleh guna cili merah/hijau
- 1 cawan air
- 1 cawan cuka
- 2 -3 sudu besar gula
Cara :
Basuh cili dan toskan.
Kemudian hiris tp jangan terlalu nipis.
Masak air bersama cuka dan gula hingga mendidih. Biarkan hingga sejuk.
Masukkan cili ke dalam botol yg bersih dan tuangkan air cuka yg dimasak tadi.
Tutup botol dan biarkan sehingga 2 - 3 hari baru lah sedap dimakan bersama mee rebus/goreng dan sebagainya.Sambal pauh Kelantan
- 3 biji pauh muda (lebih sedap jika menggunakan mangga telur - dikupas kulit dan dihiris kasar)
- 1 ekor ikan kembung (dibakar tawar)
- segenggam cili kampung
- garam dan gula secukup rasa
- Semua bahan ditumbuk kasar-kasar. Jika suka lebih masam boleh tambahkan jumlah mangga begitu juga sebaliknya. Ikut citarasa masing-masing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan