BANGKIT CHEESE IPOH PERAK
Bahan-bahan ( 1 bancuhan ni leh dpt 80pcs sbb guna bulat besar )
- 250g butter
- 150g gula halus
- 1biji kuning telur
- 250g tpg ubi(sangai 10minit)
- 225g tpg jagung
- 1/2 sudu teh b/powder
- 70g parutan keju cheddar parutan keju utk hiasan
Cara-cara
pukul butter dan gula hingga kembang,masukkan kuning telur.masukkan tpg ubi,tpg jagung dan b/powder serta cheddar.uli sampai jd doh kemudian terap,sapu kuning telur dan tabur cheddar . bakar 170c selama 15minit atau hinnga masak keemasan
#sayajualbangkitcheese
watsapp/col/sms
0175884770
SEMPERIT
BAHAN BAHAN
Resepi Biskut Semperit Susu [Pekat Manis]
watsapp/col/sms
0175884770
SEMPERIT
BAHAN BAHAN
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing
1 cawan tepung gandum,
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung custard
1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak
1 kuning telor
ceri merah ~ hiasan
1SUDU BESAR PANDAN PASTE(SAYA TAMBAH)
CARE CARE
Putar butter , gula icing dan telur kuning hingge sebati aje
Masukkan 3 jenis tepung yang telah di ayak ~ tak ayak pun takpe
Masukkan dalam acuan semperit dan tekan ke atas loyang, letak ceri merah
Bakar selama 15 minit pade suhu 170 C.
Resepi Biskut Semperit Susu [Pekat Manis]
Bahan:
125g susu pekat manis - resepi asal guna 250g (1/2 tin yang beratnya 505g)
125g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. Nanti biskut berminyak - resepi asal 250g
230g tepung jagung Brown and Polson (cap butterfly) - resepi asal 600g. Ku guna 230g, just nice untuk picit dalam acuan
***See NOTE below
Cara:
- Pukul sebati susu pekat manis dan butter. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu (ku guna whisk telur je).
- Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.
- Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. My experience, 230g just nice untuk picit ke dalam acuan. Resepi asal guna 300g tapi pada saya terlalu keras kalau guna semua. Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti tambah tepung.
- Picitkan atas dulang yang dialas baking paper. Tekankan ceri merah atau kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
- Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.
- Ku guna susu pekat manis F and N. Boleh guna susu pekat manis jenama lain.
- Ku guna lepa susu jenis yang taklah mahal sangat. Memadai butter yang sedap dimakan dan baunya wangi. Kualiti butter pun penting dalam buat biskut ni sebab takde perasa yang menonjol (contohnya esen vanila). Boleh guna pure butter kalau mahu (ku tak guna sebab tak suka biskut yang terlampau berlemak).
- Ku guna tepung jagung dalam tin jenama Brown and Polson (cap butterfly). Guna tepung jagung yang berkualiti untuk dapat maksimum rasa. Jenis murah is not a wise decision, takut rasanya efek nanti.
- Ku guna acuan semperit (ke dahlia?) yang matanya tak berapa hensem. Jadi bila picitnya semperit pun keluar tak berapa hensem. Huhuhu..
#SAYAJUALSEMPERIT
WATSAPP/COL/SMS
0175884770
Biskut Almond London
dengan ikhlas hati Lia kata ambil resipi saya mama, sedap..semuga keikhlasan ini berpanjangan..
Bahan-bahan ( anggaran 140 biji )
- 250 gm butter
- 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum ( 250 gm )
- 1oz/1/2 cawan nestum ( 50 gm ) ( di kisar halus )
- 3 oz / 1 cawan tepung jagung ( 100 gm )
- 4 oz / 1 cawan gula aising ( 100 gm )
- 1 biji kuning telor
- Badam biji di panggang secukupnya
- Badam cincang untuk hiasan
- Coklat masakan secukupnya
- Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
- Sedikit minyak jagung
Cara-cara
- Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
- Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
- Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..
- Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
- Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung ( minyak masak biasa pun bolih ) anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
- Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
- Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
-
Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap
bangkit kacang hijau moden
kekadang hb teringat kuih2 buatan Arwah maknya.. ini satu daripadanya.. tiap Raya Mak mertua buat, bila dah x de.. akk lah tukang buatnyer.. hehe..Bahan-bahan ( +- 110 biji )
- 1 cawan mumbung gula ising(150g) - jika guna gula halus 1 cawan rata saja.
- 1 buku/ketul butter (250g) - jenis apa pun bleh,asalkn halal.
- 2 biji kuning telur grade B
- 2 cawan rata tepung kacang hijau (ada dijual dlm peket)
- 2 cawan rata tepung ubi
- 1/2 cawan rata tepung gandum
- 1 sudu teh mumbung baking powder
- 1 sudu makan pewarna hijau - jika suka
- sebiji kuning telur & sedikit kekacang utk hiasan.(yg ni badam flake, nk guna yg lain pn blh)
Cara-cara
- putar butter & gula hingga sebati. masukkan kuning telur & pewarna hijau, putar 10 saat agar sebati.
- ayak semua tepung bersama baking powder.
- masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung td sambil diuli hingga menjadi doh yg lembut. tambah sikit tepung gandum jika adunan masih lembik. x mengapa, jika doh nmpak agak lembik pd awalnya, sbb beberapa ketika nnti, doh akn jd semakin keras sbb tpung2 tu akn mengembang.
- gelek doh diantara 2 plastik, teraplah dgn bentuk yg digemari.
- susun diatas dulang yg telah disapu mentega, sapu kuning telur dgn nipis dan tabur lah apa2 jenis kekacang yg diingini.
- bakar dlm oven yg telah dipanaskn terlebih dulu, 160c slama +-30 mnt atau hingga masak. akk suka bakar dgn suhu 150c saja, tp agk lama lah tempoh mmbakarnya.. tp hasilnya biskut akn jd garing, ranggup & tahan lama..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan