Isnin, 29 September 2014

KEK

KEK BUTTER DI IPOH PERAK

RUPE BUKANN UKURAN TAPI RASE NYE MMG TERBAEK
BOLEH MEMBUAT TEMPAHAN ANDA 
CALL/WATSAPP/SMS
0175884770


Vanilla Butter Cake

Bahan bahan:

230gm butter (salted) - lembutkan  

200gm telur tanpa kulit (4 biji gred B) 

50gm + 150gm gula kaster

200gm tepung naik sendiri - ayak 

60ml susu segar/wholemilk

1 sk vanilla extract



Panaskan oven pada 170C. Lapik loyang 8x8" dan lenser mentega termasuk di sekeliling loyang.

Asingkan kuning dan putih telur. Masukkan putih telur dalam mangkuk dan pukul sehingga kembang dan tidak jatuh bila diterbalikkan. Masukkan 50gram gula sedikit demi sedikit sehingga kembang. Ketepikan.

Pukul mentega dan 150 gram gula sehingga kembang. Masukkan vanilla extract dan pukul seketika. 

Masukkan telur kuning satu persatu sambil terus diputar.

Masukkan separuh dari tepung dan kacau dengan kelajuan perlahan. Masukkan susu dalam 2 kali sebelum dimasukkan baki tepung gandum.

Masukkan separuh dari adunan telur putih dan putar dengan kelajuan perlahan. Masukkan baki telur putih dan dikaup balik menggunakan sudip sahaja sehingga sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan. Bakar pada suhu 170C selama 45 minit atau sehingga masak. Boleh kurangkan suhu pada 15 minit terakhir.


Chocolate roll cake

Chocorollcake1
kek gulung coklat yg ringkas

Bahan-bahan ( 30x30 cm )

  • 4 biji telur
  • 35g tepung gandum
  • 15g serbuk koko
  • 50g gula halus
  • >>krim
  • 125g cream cheese
  • 150g fresh cream/ whipping cream
  • 30g gula halus
  • 1 sudu besar lemon jus

Cara-cara

  1. Alaskan oven plate dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga 180C.
  2. Pukul telur putih sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul. Pukul sehingga kembang/bertanduk.
  3. Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan.
  4. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
  5. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
  6. Sementara itu sediakan krimnya. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
  7. Sapukkan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong.   

    Lemon roll cake

    Lemonrollcake
    kek gulung perisa lemon

    Bahan-bahan ( 30x30 cm )

    • 3 biji telur- asingkan kuning dan putih
    • 70g gula halus
    • 1 biji kulit lemon- parut
    • 55g tepung gandum
    • 1 sudu besar jus lemon
    • 1 sudu besar minyak masak
    • Krim:
    • 100g mascarpone/ cream cheese
    • 20g gula halus
    • 1 sudu besar jus lemon
    • 100ml fresh cream/whipping cream

    Cara-cara

    1. Alaskan dulang oven dengan baking paper. Asingkan putih dan kuning telur. Naikkan suhu oven ke 180C.
    2. Pukul telur putih sehingga berbuih. Masukkan gula sikit demi sedikit sambil dipukul. Lepas tu pukul sehingga kelihatan bertanduk atau bila diterbalikkan mangkuk, telur putih tu tak jatuh.
    3. Masukkan pula ke dalam no. 2 tadi, telur kuning sebiji demi sebiji sambil dipukul.
    4. Lepas tu masukkan kulit limau, tepung yg telah diayak, jus lemon dan juga minyak masak. Kacau dengan spatula.
    5. Tuangkan ke dalam dulang oven. Ratakan adunan. Kemudian bakar selama 12-13 minit.
    6. Bila dah siap dibakar, keluarkan dari oven dan sejukkan.
    7. Utk krimnya. Pukul semua bahan-bahan sehingga jadi bentuk krim.
    8. Bila kek dan sejuk. Letakkan krim dan ratakan di atas kek. Kemudian gulung.
    9. Simpan dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong.
    10. TIP: Kalau nak dapatkan hasil yg cantik, panaskan dulu mata pisau sebelum potong kek.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan