Resepi Pancake Coklat
Kelas Bakeri
Bahan-Bahan:
Bahan untuk pancake:
-2 Cawan tepung gandum
-4 Sudu Besar Mentega
-2 Sudu Besar Jus Lemon
-4 Sudu Besar Gula Kastor
-3 Sudu Teh Baking Powder
-2 Biji Telur
-1 Sudu Kecik Garam
-1 1/2 Cawan Susu Full Cream Dutchlady
Bahan untuk chocolate gravy (sos coklat):
-250g coklat bar, cincang kasar
-1/4 cawan butter
-1/2 cawan susu full cream dutch lady
-1 sudu besar tepung (tepung serbaguna atau tepung gandum)
Cara Penyediaan:
Cara untuk pancake
-Cairkan mentega.
-Campur susu dan jus lemon, biarkan selama 5 minit.
-Campur sekali susu, jus lemon, telur dan mentega yang di carikan.
-Dalam Mangkuk berasingan, adunkan bahan kering iaitu tepung, garam, baking powder dan gula.
-Kemudian tuang adunan basah kedalam mangkuk yang berisi bahan kering dia dalam langkah 4. Dan kacau hingga sebati.
-Panaskan nonstick pan yang digriskan dengan sedikit minyak sayur, tuang 1/4 adunan keatas kuali dan masak sehingga buih timbul di permukaan.
-Masak sehingga keperangan di kedua2 belah bahagian.
Cara untuk coklat:
-Cairkan coklat menggunakan kaedah 'double boil'.
-Kemudian masukkan butter, dan susu. Kacau sebati.
bancuh tepung menjadi pes yang pekat, masukkan kedalam bekas coklat dan kacau sehingga mendapat kepekatan yang sesuai.
Tips: Anda boleh gantikan coklat masakan tadi dengan coklat Nutella untuk lebih mudah dan cepat
Selamat mencuba
Kelas Bakeri
Bahan-Bahan:
Bahan untuk pancake:
-2 Cawan tepung gandum
-4 Sudu Besar Mentega
-2 Sudu Besar Jus Lemon
-4 Sudu Besar Gula Kastor
-3 Sudu Teh Baking Powder
-2 Biji Telur
-1 Sudu Kecik Garam
-1 1/2 Cawan Susu Full Cream Dutchlady
Bahan untuk chocolate gravy (sos coklat):
-250g coklat bar, cincang kasar
-1/4 cawan butter
-1/2 cawan susu full cream dutch lady
-1 sudu besar tepung (tepung serbaguna atau tepung gandum)
Cara Penyediaan:
Cara untuk pancake
-Cairkan mentega.
-Campur susu dan jus lemon, biarkan selama 5 minit.
-Campur sekali susu, jus lemon, telur dan mentega yang di carikan.
-Dalam Mangkuk berasingan, adunkan bahan kering iaitu tepung, garam, baking powder dan gula.
-Kemudian tuang adunan basah kedalam mangkuk yang berisi bahan kering dia dalam langkah 4. Dan kacau hingga sebati.
-Panaskan nonstick pan yang digriskan dengan sedikit minyak sayur, tuang 1/4 adunan keatas kuali dan masak sehingga buih timbul di permukaan.
-Masak sehingga keperangan di kedua2 belah bahagian.
Cara untuk coklat:
-Cairkan coklat menggunakan kaedah 'double boil'.
-Kemudian masukkan butter, dan susu. Kacau sebati.
bancuh tepung menjadi pes yang pekat, masukkan kedalam bekas coklat dan kacau sehingga mendapat kepekatan yang sesuai.
Tips: Anda boleh gantikan coklat masakan tadi dengan coklat Nutella untuk lebih mudah dan cepat
Selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan