Jumaat, 3 Oktober 2014

PANKEK

Resepi Pancake Coklat
Kelas Bakeri

Bahan-Bahan:

Bahan untuk pancake:
-2 Cawan tepung gandum
-4 Sudu Besar Mentega
-2 Sudu Besar Jus Lemon
-4 Sudu Besar Gula Kastor
-3 Sudu Teh Baking Powder
-2 Biji Telur
-1 Sudu Kecik Garam
-1 1/2 Cawan Susu Full Cream Dutchlady

Bahan untuk chocolate gravy (sos coklat):
-250g coklat bar, cincang kasar
-1/4 cawan butter
-1/2 cawan susu full cream dutch lady
-1 sudu besar tepung (tepung serbaguna atau tepung gandum)

Cara Penyediaan:

Cara untuk pancake

-Cairkan mentega.
-Campur susu dan jus lemon, biarkan selama 5 minit.
-Campur sekali susu, jus lemon, telur dan mentega yang di carikan.
-Dalam Mangkuk berasingan, adunkan bahan kering iaitu tepung, garam, baking powder dan gula.
-Kemudian tuang adunan basah kedalam mangkuk yang berisi bahan kering dia dalam langkah 4. Dan kacau hingga sebati.
-Panaskan nonstick pan yang digriskan dengan sedikit minyak sayur, tuang 1/4 adunan keatas kuali dan masak sehingga buih timbul di permukaan.
-Masak sehingga keperangan di kedua2 belah bahagian.

Cara untuk coklat:

-Cairkan coklat menggunakan kaedah 'double boil'.
-Kemudian masukkan butter, dan susu. Kacau sebati.
bancuh tepung menjadi pes yang pekat, masukkan kedalam bekas coklat dan kacau sehingga mendapat kepekatan yang sesuai.

Tips: Anda boleh gantikan coklat masakan tadi dengan coklat Nutella untuk lebih mudah dan cepat

Selamat mencuba
Gambar: Resepi Pancake Coklat 
(y) Kelas Bakeri

Masa:
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 25 minit | Keseluruhan: 40 minit
Jumlah Hidangan : 15

Bahan-Bahan:

Bahan untuk pancake:
-2 Cawan tepung gandum
-4 Sudu Besar Mentega
-2 Sudu Besar Jus Lemon
-4 Sudu Besar Gula Kastor
-3 Sudu Teh Baking Powder
-2 Biji Telur
-1 Sudu Kecik Garam
-1 1/2 Cawan Susu Full Cream Dutchlady

Bahan untuk chocolate gravy (sos coklat):
-250g coklat bar, cincang kasar
-1/4 cawan butter
-1/2 cawan susu full cream dutch lady
-1 sudu besar tepung (tepung serbaguna atau tepung gandum)

Cara Penyediaan:

Cara untuk pancake

-Cairkan mentega.
-Campur susu dan jus lemon, biarkan selama 5 minit.
-Campur sekali susu, jus lemon, telur dan mentega yang di carikan.
-Dalam Mangkuk berasingan, adunkan bahan kering iaitu tepung, garam, baking powder dan gula.
-Kemudian tuang adunan basah kedalam mangkuk yang berisi bahan kering dia dalam langkah 4. Dan kacau hingga sebati.
-Panaskan nonstick pan yang digriskan dengan sedikit minyak sayur, tuang 1/4 adunan keatas kuali dan masak sehingga buih timbul di permukaan.
-Masak sehingga keperangan di kedua2 belah bahagian.

Cara untuk coklat:

-Cairkan coklat menggunakan kaedah 'double boil'.
-Kemudian masukkan butter, dan susu. Kacau sebati.
bancuh tepung menjadi pes yang pekat, masukkan kedalam bekas coklat dan kacau sehingga mendapat kepekatan yang sesuai.

Tips: Anda boleh gantikan coklat masakan tadi dengan coklat Nutella untuk lebih mudah dan cepat :)

Selamat mencuba :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan