PIZZA BASE ( base ni jenis yg lembut)
Menghasilkan 2 keping pizza base bersaiz 9 in
Bahan-bahan:
- 350 g tepung roti (strong white bread flour)
- 3/4 sudu kecil garam
- 3 g (1/2 sudu besar) yis kering segera
- 225 ml air suam
- 1 sudu besar minyak zaitun - boleh ganti minyak sawit
Cara membuat:
Gaulkan tepung bersama yis di dalam mangkuk adunan.
Larutkan garam dalam air.
Tuangkan air dan minyak zaitun ke dlm mangkuk, gaul adunan sekata
Uli adunan diatas tempat permukaan yg di tabur dgn sedikit tepung sehingga licin dan tidak melekat
Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan yg dilenser dgn sedikit minyak dan ditutup dgn cling film.
Biarkan ianya mengembang 2 kali ganda atau selama 1 jam.
Uli adunan semula untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kpd 2
Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yang dikehendaki.
Letakkan kedalam dulang pembakar dan dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula
Cucukkan sedikit dgn garpu utk mengelakkan ianya menggelembung bila dibakar nanti
Bakar di dlm oven pd suhu 200'C selama 5-8 minit keluarkan
Sapu sos kemudian taburkan 1/3 campuran keju diikuti bahan inti diakhiri 2/3 campuran keju
Bakar semula sehingga keju cair
SOS TOMATO
Bahan-bahan:
- 1 labu bawang besar } di cincang
- 2 ulas bawang putih } dicincang halus
- 2 sudu besar minyak
- 2 biji buah tomato } dicincang
- 3 sudu besar tomato puri
- 2 sudu besar sos tomato
- 3/4 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil oregano
- garam secukup rasa
Cara membuat sos:
- Panaskan minyak.
- Tumis bawang besar,bawang putih sehingga layu
- Masukkan buah tomato, sos tomato, tomato puri, oregano, gula dan garam
- Kacau sehingga pekat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan