Sabtu, 3 Januari 2015

PIZZA

PIZZA BASE ( base ni jenis yg lembut)

Menghasilkan 2 keping pizza base bersaiz 9 in
Bahan-bahan:
  • 350 g tepung roti (strong white bread flour)
  • 3/4 sudu kecil garam
  • 3 g (1/2 sudu besar) yis kering segera
  • 225 ml air suam
  • 1 sudu besar minyak zaitun - boleh ganti minyak sawit
Cara membuat:
  • Gaulkan tepung bersama yis di dalam mangkuk adunan.
  • Larutkan garam dalam air.
  • Tuangkan air dan minyak zaitun ke dlm mangkuk, gaul adunan sekata
  • Uli adunan diatas tempat permukaan yg di tabur dgn sedikit tepung sehingga licin dan tidak melekat
  • Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan yg dilenser dgn sedikit minyak dan ditutup dgn cling film.
  • Biarkan ianya mengembang 2 kali ganda atau selama 1 jam.
  • Uli adunan semula untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kpd 2
  • Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yang dikehendaki.
  • Letakkan kedalam dulang pembakar dan dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula
  • Cucukkan sedikit dgn garpu utk mengelakkan ianya menggelembung bila dibakar nanti
  • Bakar di dlm oven pd suhu 200'C selama 5-8 minit keluarkan
  • Sapu sos kemudian taburkan 1/3 campuran keju diikuti bahan inti diakhiri 2/3 campuran keju
  • Bakar semula sehingga keju cair
     
    SOS TOMATO
    Bahan-bahan:
    • 1 labu bawang besar } di cincang
    • 2 ulas bawang putih } dicincang halus
    • 2 sudu besar minyak
    • 2 biji buah tomato } dicincang
    • 3 sudu besar tomato puri
    • 2 sudu besar sos tomato
    • 3/4 sudu kecil gula
    • 1 sudu kecil oregano
    • garam secukup rasa
    Cara membuat sos:
    • Panaskan minyak.
    • Tumis bawang besar,bawang putih sehingga layu
    • Masukkan buah tomato, sos tomato, tomato puri, oregano, gula dan garam
    • Kacau sehingga pekat
     
  • Tiada ulasan:

    Catat Ulasan