Sabtu, 3 Januari 2015

Kek Lapis Cheese Prune

Kek Lapis Cheese Prune

Bahan-bahan ( Acuan 8x8inci )- akak guna 9x9 in

  • 10 biji kuning telur
  • 6 biji putih telur
  • 280 gm gula kastor- guna 200 g aje, ok bg akak
  • 250 gm topflour(wheat flour)-guna tepung superfine
  • 1 sudu makan ovelette
  • 100 gm air ais(air sejuk)
  • 250 gm krim keju
  • 4 sudu makan susu pekat
  • 400 gm mentega

Cara-cara:

  1. Pukul telur,gula dan ovelette hingga kembang.
  2. Masukkan tepung sedikit2 diiringi dgn air ais hingga habis.Ketepikan dahulu.
  3. Di dalam bekas lain,pukul mentega dan susu hingga kembang kemudian masukkan cheese pukul sebati tp jgn overbeat bila dah masuk cheese.
  4. Satukan kedua2 adunan tadi dan gaul sebati.
  5. Bakar berlapis2 hingga masak.
  6. Guna api bhgn atas sehingga lapisan kedua terakhir.
  7. Lapisan terakhir bakar guna api bwh 170C selama 20-30 min atau sehingga masak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan