Ahad, 18 Ogos 2013

MY RESEPI

DANISH BUTTER COOKIES

RESEPI INTAI DI SINI  #http://travelling-foodies.com/2012/12/08/klassiske-vaniljekranse-danish-butter-cookies/
Jom kita semak resepi....
1 biji telur (Gred A)

200 gram butter

130g gula icing

320g tepung gandum

2 camca besar essen vanila 



Cara-Cara Membuat nya

1. Campur semua sekali kedalam mangkuk adun dan gaul sehingga sebati (hari ni saya gaul secara manual... pakai tangan saja)

2. Menggunakan 'cake decorating berbentuk' saperti gambar, pipekan kedalam dulang pembakar yang di sapu sedikit minyak / atau alaskan dengan kertas kek.

3. Taburkan sedikit gula-gula bewarna (jika suka).

4. Bakar selama 20 minit dengan suhu 160 C, api atas dan bawah.

Shortbread Chocolate Chip Cookies

Imgp2066
Chocolate chips boleh ganti dengan chocolate lain, contohnya choc yg rupa dia macam batu, M&M dll

Bahan-bahan ( 30-36 biji )

  • 1 cawan tepung gandum
  • ½ sudu kecil baking powder
  • ⅛ sudu kecil garam
  • ½ cawan mentega tanpa garam
  • ¼ cawan gula halus
  • 1 sudu besar gula melaka
  • ¼ cawan semisweet chocolate chips (lebihkan jika suka)
  • ½ sudu kecil chocolate essence (optional)

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 150C.
  2. Dalam mangkuk besar, krim mentaga bersama gula. Lepas itu masukkan chocolate essence dan gaulkan sehingga sebati.
  3. Ayak tepung bersama baking powder dan garam. Masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam campuran mentaga. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan chocolate chips dan gaulkan lagi.
  4. Lapis baking tray dengan baking paper. Letak 1 sudu kecil adunan ke atas baking tray, leperkan sedikit degan jari. Ulang sampai habis.
  5. Bakar selama 10 minit. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas.
  6. 1 cawan = 250ml 

    Biskut Seri Murni

    Biskut_seri_murni
    Macam buat Biskut Mazola gak

    Bahan-bahan ( 1 Balang )

    • 1 Gelas Gula Di kisar
    • Tepung gandum secukupnya
    • 300gm Kacang tanah di sangan & dikisar halus
    • 1 botol kecil Minyak Seri murni - jangan habiskan
    • Sebiji telur - di pukul

    Cara-cara

    1. Gaul semua bahan-bahan kering
    2. Masukkan minyak sedikit demi sedikit. Hingga menjadi adunan dan boleh di terap. Kalau terlebih minyak boleg masukkan tepung lagi...
    3. Terap dgn corak yang anda suka. Sapukan telur ke atas biskut
    4. Bakar selama 10-15 minit . Suhu 160'Deg

Tiada ulasan:

Catat Ulasan