DANISH BUTTER COOKIES
RESEPI INTAI DI SINI #http://travelling-foodies.com/2012/12/08/klassiske-vaniljekranse-danish-butter-cookies/
Jom kita semak resepi....
1 biji telur (Gred A)
200 gram butter
130g gula icing
320g tepung gandum
2 camca besar essen vanila
Cara-Cara Membuat nya
1. Campur semua sekali kedalam mangkuk adun dan gaul sehingga sebati (hari ni saya gaul secara manual... pakai tangan saja)
2. Menggunakan 'cake decorating berbentuk' saperti gambar, pipekan
kedalam dulang pembakar yang di sapu sedikit minyak / atau alaskan
dengan kertas kek.
3. Taburkan sedikit gula-gula bewarna (jika suka).
4. Bakar selama 20 minit dengan suhu 160 C, api atas dan bawah.
Shortbread Chocolate Chip Cookies
Chocolate chips boleh ganti dengan chocolate lain, contohnya choc yg rupa dia macam batu, M&M dll
Bahan-bahan ( 30-36 biji )
- 1 cawan tepung gandum
- ½ sudu kecil baking powder
- ⅛ sudu kecil garam
- ½ cawan mentega tanpa garam
- ¼ cawan gula halus
- 1 sudu besar gula melaka
- ¼ cawan semisweet chocolate chips (lebihkan jika suka)
- ½ sudu kecil chocolate essence (optional)
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 150C.
- Dalam mangkuk besar, krim mentaga bersama gula. Lepas itu masukkan chocolate essence dan gaulkan sehingga sebati.
- Ayak tepung bersama baking powder dan garam. Masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam campuran mentaga. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan chocolate chips dan gaulkan lagi.
- Lapis baking tray dengan baking paper. Letak 1 sudu kecil adunan ke atas baking tray, leperkan sedikit degan jari. Ulang sampai habis.
- Bakar selama 10 minit. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas.
-
1 cawan = 250ml
Biskut Seri Murni
Macam buat Biskut Mazola gakBahan-bahan ( 1 Balang )
- 1 Gelas Gula Di kisar
- Tepung gandum secukupnya
- 300gm Kacang tanah di sangan & dikisar halus
- 1 botol kecil Minyak Seri murni - jangan habiskan
- Sebiji telur - di pukul
Cara-cara
- Gaul semua bahan-bahan kering
- Masukkan minyak sedikit demi sedikit. Hingga menjadi adunan dan boleh di terap. Kalau terlebih minyak boleg masukkan tepung lagi...
- Terap dgn corak yang anda suka. Sapukan telur ke atas biskut
- Bakar selama 10-15 minit . Suhu 160'Deg
Tiada ulasan:
Catat Ulasan