Ahad, 18 Ogos 2013

CHEESE TART DI IPOH PERAK

blueberry & coklat cheese tart
IPOH PERAK






 blueberry rm26/50pcs
coklat rm28/50pcs 

RESEPI CHEESE TART

MEMBUAT SHELL TART

170gm marjerin atau butter

50gm gula aising

1 biji telur Gred C

290gm tepung gandum

1 sudu kecil esen vanilla

acuan tart 
 Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
(SAYA X LETAK TERUS BUAT
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.



UNTUK MEMBUAT CHEESE
250gm cream cheese

50gm gula kastor / gula halus

1 biji telur Saiz B

½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
 MALAS BUAT ORDER DENGAN SAYA OK ...
SELAMAT MENCUBA

 resepi lain
Bahan-bahannya (untuk kulit tart 75- 80 biji)

Tepung Gandum  500 gm
Gula Icing  125 gm
Butter 1 biji
Telur B 2 biji
Esen Vanilla  1 sudu kecik

Tiada ulasan:

Catat Ulasan